tisdag 15 december 2009

Synkronicitet

Ibland så trillar saker ens väg.

Under tio års tid har jag och frun spanat in ett hus som ligger någon kilometer ifrån hennes föräldrar. Ett äldre hus som ligger insprängt bland 70- och 80-talshus i ett villakvarter. Man kan nog säga att vi sett det som ett drömhus.

För några månader sedan bestämde vi oss för att flytta. Vi ville komma lite närmare stan och få livet att flyta lite enklare. Att slippa ha så många bitar i det äckliga ordet "livspusslet". Vi lade ut vårt hus till försäljning med hopp om att mäklaren hade rätt i att inflödet av objekt, i det området vi var intresserade av, var stort. Ett långt tag kändes det inte så.

Mäklaren hade ett ess i rockärmen med en 80-talsvilla i ett och ett halvt plan, kedjehus med liten trädgård. Vi gillar inte små trädgårdar. Men huset var i fint skick och det kändes som att det lutade ditåt.

Då slog synkroniciteten till.

Huset jag nämnde ovan blev till salu. Lågt utgångspris och 15 familjer på visning. Jag trodde att det skulle gå upp ordentligt i pris men interiörbilderna från objektsbeskrivningen ljög som vanligt och det var inte i toppskick, det skrämde nog många. Vi lade bud på utgångspriset och fick det.

I lördags skrev vi som jag nämnt kontrakt på försäljningen av vårt hus och igår skrev vi på köpet av det nya.

Det känns som att allt bara gått ihop som två kugghjul. Allt är en stor slump men det är inte annat än att jag börjat tro på ödet. Men det är ju just det som är definitionen av synkronicitet;

Synkronicitet är ett annat ord för synbart meningsfulla sammanträffanden men som saknar orsaksmässigt samband. För att betraktas som synkronicitet skall händelserna vara besläktade som koncept och chansen att de skulle inträffa tillsammans genom ren slump verka vara mycket liten.

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Köp en lott, eller inte. Du kanske har förbrukat din tur på ett tag...

  Gratulerar till både köp och försäljning då!

  SvaraRadera
 2. Grattis! Bostad är ju ganska stor grej trots allt, trots att man försöker vara icke materialistisk. Kul att ha sånt flyt!

  SvaraRadera
 3. Jättegrattis! Ödet, slumpen, en övre makt, intuition? Vem vet, men häftigt ÄR det!

  SvaraRadera
 4. Jag hoppade lotten Tobias. Kändes som att det inte fanns mer att hämta. Annars håller jag med er andra, superhäftigt. Till Snorkkis så är det helt klart en ickematerialistisk handling eftersom vi lämnar ett nybyggt högstandardshus för ett gammalt som kostar hälften så mycket. Kan nog öppna för lite andra möjligheter.

  SvaraRadera
 5. Låter som det där var förutbestämt.
  Jättestort grattis och lycka till med nya huset!

  SvaraRadera