torsdag 22 oktober 2009

Löparknä

Fortfarande ont i vänster knä och surfade runt lite på nätet efter lösningar.

Hittade den här artikeln som på ett bra sätt belyser problematiken och hur man blir av med skiten.

Undermålig stretching, dåliga skor och pronation var faktorer jag kände till sedan tidigare men jag har inte tänkt på att underlaget spelar så stor roll. Som jag beskrivit tidigare så lutar den väg jag brukar springa på rätt kraftigt. Artikelförfattaren beskriver detta som en av de vanligaste faktorerna till problemet. Att symtomen ofta dyker upp vid backlöpning var också nytt för mig och en förklaring till varför det kändes så illa igår.

Jag ska se till att stretcha ordentligt de närmaste dagarna, köra på lite zongel och sedan testa ett lugnt pass i helgen. Jag får transportera mig med bil till lite jämnare terräng.

4 kommentarer:

 1. När jag hade löparknä för ca 2 år sedan så fick jag rådet av min idrottsmassör att början på gräs när jag började känna mig bra igen. Det funkade bra för mig, men jag ska erkänna att jag inte läst artikeln du länkar till så det kanske går stick i stäv med den :)

  SvaraRadera
 2. Kolla på marathon.se, där finns en superenkel stretchövning som Malin Ewerlöv visar, samt webb-tv med tips på enkla stretchövningar.

  Jag har blivit av med detta (för gott?) genom ganska enkla övningar där man känner att det sträcker på höftens utsida.

  Benhinnorna kan också reagera på mycket löpning på t ex lutande asfaltsvägar.

  SvaraRadera
 3. Staffan: Antar att det är den här du menar;

  http://www.marathon.se//news/article.cfm?NewsId=8173

  Jag har provat den massor med gånger men gör uppenbarligen något fel för jag får aldrig till den stretchen.

  SvaraRadera
 4. Stämmer JOel, prova att luta dig mera utåt med överkroppen än vad hon gör på bilden så att du ha huvudet nästan lika långt ut som hon har den yttre foten, då bör det kännas i höftens utsida?

  SvaraRadera