söndag 11 oktober 2009

Dagens pass: 18 km - 1.25.50

Långpass som vanligt på helgen. Ganska naturligt kanske eftersom det är bra mörkt om kvällarna nu. Jag som inte är styrd av jobbtider skulle så klart kunna be svärföräldrarna vara barnvakt ett par timmar om jag skulle vilja ta långpasset i veckan och i dagsljus men det flyter bra med lördag/söndag.

Frun får besök av en gammal klasskompis idag (TV-kändis....) så passet blev förlagt till förmiddagen. Brukar vanligtvis ge mig ut vid tvåtiden men nu blev det tio istället.

18 kilometer och jag ställde in klockan på ett tempo under 4.50 per kilometer. Öppnade bra och trots att jag lyckats få en liten sten i skon och tvingades tömma vid en kilometer så höll jag tempot riktigt bra. Kilometer ett och två gick några sekunder långsammare men annars låg det snarare några sekunder under. Snittiden över hela passet blev 4.45Något som fortfarande känns lite bisarrt är pulsnivån. Efter tre kilometer så började pulsen gå lätt uppåt och stabiliserade sig runt 172-173 slag per minut. Tempot kändes inte besvärande för benen och jag kämpade verkligen för att få ner pulsen. Snittet landade till slut på 170 slag per minut sett över hela passet. Fram till 15 kilometer så funkade benen fint men sedan började jag stumna rätt kraftigt. Ingenting som påverkade kilometertiderna men det kändes tyngre helt klart. Med tanke på att jag är 34 år så är min beräknade maxpuls 186 slag per minut och tittar man på ett diagram med zoner (utifrån beräknad maxpuls) så ligger jag i zon 5 över hela passet.Även om jag har en högre maxpuls än beräknat (borde vara så) så ligger jag ändå högt i zon 4 under större delen av passet. Att det är högt visar ju också stumheten i benen efter 15 km. Skulle gissa att det här var min tävlingsfart på ett halvmarathon, kanske något för högt. För längre distanser måste jag jobba på att få ner pulsnivån.

Hur som helst, kul att komma upp i lite distanser. Har i stort sett bestämt mig för att det blir Jämjö halvmarathon i Blekinge den 7 november. Inte så långt att åka och jag kan ta det som ett testlopp.

7 kommentarer:

 1. Det här upptäcker de flesta som börjar med pulsklocka. Själv är jag ju snart 38 bast och har kommit upp i 203 bpm vid maxtest och jag sprang Stockholm Marathon i våras med 184 i snittpuls i värmen (!). På mina långpass (som inte varit så frekventa på sistone) brukar jag hamna runt 170 nuförtiden.

  SvaraRadera
 2. Antar att du har rätt Staffan. Som jag tänker så gäller det att göra ett maxpulstest med aktuell klocka och sedan utgå från det. Anta att det inte blir exakt men i alla fall ett värde att räkna på och jämföra utifrån.

  SvaraRadera
 3. Oj vilka pulsnivåer ni har på era långpass. Jag snittar i allmänhet ca 140, men då är det ju också 6 min tempo. Du verkade ju hålla både jämn fart och jämn puls genom passet, och det är ju toppen.

  (Och vem var kändisen? :) )

  SvaraRadera
 4. Snorkkis: Jag är nöjd med det jämna passet men det finns ett litet sting av oro att det är för fort. Nu gör ju inte det så mycket men jag vill bara kunna behärska mig lite.

  Softa runt i 160 i alla fall. 140 är nog inte aktuellt, jag verkar ha passerat 140 bpm efter 120 meter... ;-)

  "Kändisens" identitet kommer hållas hemlig, kan ju inte berätta vilket fint folk jag frotterar mig med...

  SvaraRadera
 5. Oj vad du trummar på Joel! Häftigt att du orkar pumpa på så trots att det är träning. Du verkar ha en bra vinnarskalle :)

  Lustigt det här med puls. Vissa verkar kunna ligga i upp mot 200 och ändå stå upprätt. Själv spyr jag bokstavligt talat när jag kommer över 180.

  SvaraRadera
 6. Du har nog rätt Daniel, det finns en vinnarskalle här men vad gäller idrott så är den bara påslagen när det kommer till löpning.

  Tror egentligen att det är otroligt svårt att generalisera teorin om pulsträning men hittar man sitt fack så kan det nog ge en riktigt bra vägledning.

  SvaraRadera
 7. Givetvis är pulsen individuell och vissa har helt enkelt högre puls än andra.

  Men kolla lite på lågpulsträning ex de som Phil Maffetone skrivit. Sök på google eller jogg.se på maffetone så hittar du endel intressant.

  http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=884

  SvaraRadera