torsdag 8 oktober 2009

Dagens pass: Backträning

Min definition av backträning har alltid varit på samma tema som min definition av intervaller. Man springer upp för backen i ett sjujävla tempo och joggar lite lätt nerför. Eventuellt en stunds vila och sedan upp igen. Upprepa tio gånger.

Jag kan ju inse att det är en form av mjölksyreträning och att den kan lämpa sig bäst för sprinters.

Efter att ha sett Anders Szalkais instruktionsvideo om de träningsprogram han lagt upp på marathon.se så har jag förtsått honom så här.

1. När du marathontränar ska du aldrig få mjölksyra.
2. När du backtränar ska du hålla pulsen på en låg nivå om du så ska gå upp för backen.
3. Uppjogg och därefter en etapp på säg 15 minuter i backen där du kontinuerligt joggar upp och ned.

Jaha.

Dagens pass innehöll följande. 2,45 kilometer uppjogg i snittempo 5.04. Därefter 15 minuter i backen med en puls under 161. I mitt fall är backen inte brantare än 4-5 grader men ganska lång. Jag hann bara springa upp och ned fem gånger i det tempo som krävdes för att hålla pulsen nere. Medelpulsen låg på 154 med några toppar över 161. Men det var något så vansinnigt tråkigt. Som att se färg torka. På 15 minuter hann jag 2,7 kilometer. Låååångsamt. Avslutade passet med en nedjogg (varför då...?) på 3,5 kilometer i samma tempo som uppjoggen.

Nej du Anders. Så här kan vi inte fortsätta. Fortsättningsvis gör vi det som vi alltid gjort saker här på landet, på vårt eget sätt.

I helgen ska det bli sympatispringa med göteborgarna, långpass står på menyn. Till veckan som kommer måste jag nog planera in ett maxpulstest så jag kan få någon ordentlig ordning på klockan.

Sov gott bloggvärlden.

4 kommentarer:

 1. Haha.. Håller med dig, kör hårt med backträning, vafan, backträning! det hörs väl på själva namnet att här skall jävlar smakas blod, mjölksyra skall spruta som skum ur mungiporna som på en rabiessmittad flygekorre och benen skall pendla som benen på en ökenråtta på språng.. Kör hårt! :-)

  SvaraRadera
 2. Håller med piratfarsan, vad är det för backpass Szalkai föreskriver??? Klart det ska kännas...hur lätt du har att hitta en vettig backe i dina omgivningar vet jag inte, rätt så platt där eller hur?

  Själv körde jag ett rent komfortpass/lågpulspass i tisdags, rätt skönt som omväxling att inte dra på jämt. Sedan dess har det varit dåligt med träning p g a förkylning, planerar ett någorlunda långt pass i helgen, i alla fall en 15-17 km för att komma tillbaka i volym, oktober har börjat dåligt.

  SvaraRadera
 3. Håller också med! Det ska vara roligt att springa och Szalkais backpass låter som något jag kan göra på ålderdomshemmet ;)
  Kör hårt Joel!!!

  SvaraRadera
 4. Nej, Szalkai är ingen auktoritet när det gäller marathonträning....

  Hur eller hur så finns det ju miljoner sätt att se på sin egen träning och eftersom jag inte elitsatsar så blir det nog rätt så bra hur jag än gör.

  Som du säger Staffan så är det ruskigt flackt här. Faktiskt väldigt svårt att hitta en backe som suger i benen. På somrarna har jag tillgång till backarna på småländska höglandet då svärföräldrarna har sommarhus där men det blir ju inte så ofta.

  SvaraRadera