torsdag 27 augusti 2009

Tempofunderingar

Som jag tidigare nämnt så är räknar jag gärna på saker. Jag gillar också att föra upp saker jag räknat ut på listor eller på annat sätt bevara dem. Denna lilla Rain Man-läggning gör att jag fortfarande har kvar kilometertiderna från mitt första marathon. Det är mer än 10 år sedan och det är tur att Excel är bakåtkompatibelt... Från loppet 2001 har jag löpande 5-kilometerstider.

Idag är det 282 dagar kvar till Stockholm Marathon. 9 månader och 9 dagar. Då målsättningen med loppet är att gå under fyra timmar så har jag såklart räknat ut vilken snittid som krävs - 5.41 minuter per kilometer - milen på 56.50.

Tittar jag på loppen från -99/-01 så hade jag följande snittider över de fyra individuella milen.

1999
1-10 km: 6.35/km
11-20 km: 6.17/km
21-30 km: 6.56/km
31-40 km: 7.27/km

2001
1-10 km: 6.41/km
11-20 km: 6.27/km
21-30 km: 6.27/km
31-40 km: 7.02/km

Det kommer krävas en kapning med en minut per kilometer i snitt. Men det är ju bara rent matematiskt. Frågan är hur man ska lägga upp taktiken?

Min första tanke var den här:
Det är uppenbart att den sista milen kommer att gå långsammare än de första, men hur mycket. Mina två tidigare lopp tyder på 30-60 sekunder långsammare per kilometer. Första varvet måste gå klart under två timmar, kanske runt 1.50 (kilometertempo 5.14). Detta ger en möjlighet till ett andra varv på 2.10 (kilometertempo 6.11). Inte allt för mycket på stumma ben men trots allt en sänkning med nästan en minut på var och en av de återstående kilometrarna. För varje kilometer över halvmaran jag orkar hålla samma tempo som under de första 21 kilometrarna "tjänar" jag ju dessutom tid till resterande.

Min nuvarande tanke är den här:
Idag, nio månader före marathonloppet, springer jag milen i ett tempo strax över 4.30/km. 5.14 känns väldigt långsamt och jag tror ibland att jag blir lite seg av att gå ut FÖR lugnt. Jag tror nästan att jag ska försöka gå ut strax under 5.00/km och fixa en klocka som varnar vid ett tempo långsammare än säg 5.30. När klockan väl börjar pipa så har jag förhoppningsvis sprungit in en del tid redan och dessutom får jag lite eld i baken att lägga på så mycket kol det går resterande sträcka.

Shit, det här var ett knepigt inlägg...men bra för att försöka formulera något för mig själv. Då jag nästan aldrig satt press på mig under tävlingsformer så behöver jag en taktik.

3 kommentarer:

 1. Ha! Du verkar vara lite lik mig där, med km-tider till höger och vänster och räkna och köra excel m.m. Du har ju sprungit maran förut så du vet ju att det är rätt trångt i starten tills man kommer ut på Valhallavägen och sedan där den tar slut och man ska ut på Gärdet eller vad det heter blir det ju trångt som f-n igen. När jag sprang i våras tyckte jag inte att jag kunde hålla det tempo jag ville förrän efter en dryg mil nästan. Sen tog jag nästan totalt slut efter 28 km eller nåt sånt men det är ju en annan femma. Bara du tar med trängseln i beräkningarna också menar jag.

  SvaraRadera
 2. Oj, ambitiöst att fundera på marathonupplägg såhär långt i förväg! Känner att jag ligger lite i efterkälken. Men intressanta funderingar!

  SvaraRadera
 3. Johan: Helt rätt - en titt i excelarket visar att första kilometern gick på 8 minuter 1999. Jag vet att jag tog det MYCKET lugnt men ändå. Sedan ska det läggas till för vätskestationerna då jag fortfarande inte lärt mig springa och dricka. Tror iofs inte jag tappar allt för mycket på att gå några meter.

  Snorkfröken: Välkommen hit för det första. Det är lääänge till den 5 juni men det är målet för ögonen och jag har lätt att hamna i liknande funderingar. Ska försöka få in ett par millopp och något halvmarathon under tiden för att känna på formen och för att få mer att fundera på...

  SvaraRadera