söndag 16 augusti 2009

Friidrotts-VM: Damernas 10000 meter

Ja vad hände här egentligen... Världens arrangörsmiss.

Det var många tjejer som skulle springa final på 10000 meter igår. Så många så att man använde sig av gruppstart där större delen av startfältet startar på den innersta banorna och ca en tredjedel startar från bana fem och utåt. Den senare gruppen startade 15 meter före den andra och för att ta igen denna distans ska de hålla sig utanför bana 5 genom hela första kurvan. När startskottet går så är det en tjej som i stort sett omedelbart börjar gena in mot de inre banorna. Flera följer efter och det är bara någon enstaka som tveksamt håller sig kvar i ytterkanten.

Arrangörerna har valt att inte markera bana fems inre linje med konor vilket brukar vara vanligt för att hålla löparna kvar där ute. Genom att inte hålla sig kvar på anvisad bana genom kurvan bedömmer TV4-kommentatorn A Lennart Juhlin (A Lennart...?!) att de genande löparna sprang ca 10 meter för kort distans.

Det hela blir ju ännu mer genant eftersom tre av de fyra första löparna i mål tillhörde "fuskarna".

10 meter på 10000 meter är ju inte så farligt säger någon, det kan knappast ha gjort någon skillnad. Men, ett felsteg på 200 meter och du trampar utanför linjen innebär diskvalificering, 1 mm övertramp i längdhopp = ogiltigt hopp, antingen tar du dig över ribban eller inte i höjdhopp. Friidrott är så mycket exakthet så jag anser att man inte kan bortse från det här.

Arrangören kunde ha startat om loppet men det gjordes inte. I mina ögon kan inte medaljerna gå till de personer som står i resultatlistan, det skulle vara mycket märkligt.

TV 4:s nyhetssite

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar