onsdag 26 augusti 2009

Köpa pulsklocka

Har börjat fundera på att köpa en pulsklocka. Tidigare har jag haft en basic Nikeklocka som i stort sett dög till att visa aktuell puls. Det skulle vara intressant att analysera träningen lite mer i detalj.

Därför har jag börjat snegla på en Polar RS300X med pedometer för att, utöver pulsfunktionerna, även kunna se avverkad distans och kilometertid.Detta skulle ju vara super på maran, då man kan lägga in varningssignal när tempot är för lågt. Om nu inte pulsbandet störs för mycket av andra löpares band...

Är det någon som har en sådan klocka och kan komma med en liten utvärdering?

Kan samme person också svara på hur exakt pedometern är så är min dag gjord!

10 kommentarer:

 1. Tjenare Joel jag har också en Polar fast en lite annan modell. Men jag har bara hört gott om RS300 också..
  Min heter RS800CX och jag är grymt nöjd med den. Jag har både fotpod och GPS pod till men jag föredrar fotpod då den ger en bättre direkt feedback. Aktuell fart tex..
  Kolla här finns en länk vidare till en test gjord av Marathon.se http://piratfarsan.blogspot.com/2009/05/ny-fotpod-inforskaffad.html

  SvaraRadera
 2. Hej Joel, jag använder Polar RS200SD vilket är modellen innan 300...Jag är helt nöjd med den efter 2 år och den funkar även som klocka vilket inte modellerna med GPS gör (för kort batteri-tid).

  En användbar funktion är "autolap" vilket gör att klockan piper efter valfri distans som du väljer, t ex 1 km och du ser snittfarten för den sträckan.

  Fotsensorn funkar så här, kopierat från Jogg.se: "En pod mäter förutom stegfrekvensen också längden på stegen. Den utnyttjar givare (accelerometrar) för att klara av detta. Men eftersom kunder kräver att priset inte skall vara för högt så lägger de inte in tillräckligt många givare för att det ska bli en helt tillförlitlig mätning av steglängden. Det betyder att man måste kalibrera poden genom att springa en känd sträcka först. Men eftersom man mellan olika underlag, kuperingar, farter, trötthet, etc något så fungerar kalibreringen bäst bara för det förhållandet som kalibreringen utfördes på. Man kan ändrar steget, fotens vridning vid uppförsbackar, fart eller trötthet, ändrad vridningen av poden vid skobyte, etc, utan att man tänker på det. För att man ska kunna fånga upp allt detta automatiskt krävs att man ökar antalet givare i poden till åtminstone tre accelerometrar (ortogonala) och helst också tre gyron, tillsammans med mer avancerad signalbehandling (dvs en IMU-lösning). Men då blir priset alldeles för dyr för en normal löpare.

  Men den ljusa sidan är att trots ovanstående felkällor så ger en pod en mycket bättre noggranhet än en normal stegräknare som bara mäter stegfrekvens.

  En pod mäter således vad som händer "steg för steg". Felet i beräkningen av varje steg adderas vilket gör att man får bra resutlat momentant men en något sämre noggranhet över en längre tid.

  För GPS är det tvärt om. Den mäter absoluta positionen med jämna tidsmellanrum. GPS-mätningen får då två "större" felkällor: 1) hur noggrannt GPS kan bestämma positionen, 2) vad som händer mellan uppdateringarna. Den första punkten beror bl.a av hur många satelliter man fångat in, men brukar normalt ge litet fel om man springer rakt fram. Den andra punkten gör att GPS ofta underskattar sträckan om stigen är mycket krokig eftersom GPS inte vet vad som händer mellan uppdateringarna. GPS blir således dålig på att mäta momentana hastigheten".

  Läs mer i diskussionsforumet på Jogg. se:
  http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=6198&searchstr=Footpod

  Om du söker på Footpod eller Fotpod i forumet så har du läsning så det räcker i några veckor!

  Löparhälsningar,
  Staffan

  SvaraRadera
 3. Har aldrig testat Polars klockor men har en Garmin Forerunner 305 själv som jag är mycket nöjd med! Den kör på GPS istället så man får dessutom upp fina kartor med var man sprungit när man kopplar klockan till datorn. Har haft min i ca 3 år och är mycket nöjd!

  SvaraRadera
 4. Tillbaka efter lite diskproblem, vi har bjudit föräldrarna på mat och datorn har krånglat.

  Tack för era synpunkter och roligt att se att lite folk har hittat hit!!

  Piratfarsan: Kul att se bilden från din skärmdump. Minskade inte suget eftersom jag själv är excel- och statistiknörd...

  Staffan: Tackar ödmjukast för din förklaring. Innebär detta att fotpoden endast är tillförlitlig när du tar EXAKT likadana steg eller hur förlåtande är den? Hur reagerar den t.ex. om jag går en sträcka istället för springer? Eller under ett marathon där (i alla fall mina) kilometertiderna blir längre mot slutet? Jag ska definitivt kolla joggforumet.

  Marathonjohan: Jag har kikat lite på Garmin men de ligger lite utanför min budget. Hade den inte varit på pappaledighetsnivå så... Har även sneglat på Suuntos T3C...Mmmmmmmm

  SvaraRadera
 5. Joel, åsikterna går isär om det du påpekar, vissa omkalibrerar fotpooden så fort de byter skor, andra som jag mycket mera sällan.

  Jag tror pooden är mera känslig för ändringar i steget eller löpfart än för byte av skor.

  Felmarginalen ökar om löpsteget ändras
  markant, t ex märkte jag det på Stockholm Marathon där den var ruskigt exakt i början för att sedan, i tankt med att jag blev allt tröttare och fick sämre teknik och steg, visa mera fel.

  SvaraRadera
 6. Instämmer med MarathonJohan då jag också har en Garmin Forerunner 305 som jag är riktigt nöjd med.
  Fungerade utmärkt på Stockholm Marathon också...

  SvaraRadera
 7. Jag har inte märkt av det som staffan säger ovan att det skulle ha inverkan med steglängd början/slutet på ett lopp etc, däremot måste jag omkalibrera så fort jag byter skor eller byter placering på skon för då blir det plötsligt väldigt fel ibland..
  Jag tycker fotpodden är otroligt exakt annars, och det håller ju tydligen Marathons testpanel med om som testat just den som jag har, där visade den 100% korrekt distans både på bana och mer kuperat.
  Jag har också märkt att det spelar inte stor roll om jag springer i skog eller på bana, den är förvånandsvärt exakt.
  Jag har en teststräcka hemma som är 5,65km. och den kan svaja på 50 meter vilket jag tycker är helt ok med tanke på hur kuperad den är, sen kan ju det bero på hur man springer genom en korsning etc..

  SvaraRadera
 8. Hmm, ja här finns ju lite att fundera på. Tittade up Garmin Forerunner och den var ju inte så dyr som jag trodde. Det kräver nog en nogrannare syning av båda klockorna innan jag bestämmer mig.

  SvaraRadera
 9. Forerunnern är ju väldigt poppis och jag hade gärna tagit den, åtminstonde 405'an för den är riktigt snygg. Och jag tror att den går att komplettera med fotpod för tex, inomhuslöpning.
  Min enda anledning till att det inte blir en GPS baserad är att dessa är helt kass på att berätta din aktuella fart, jag vill kunna kolla på klockan och se om jag springer i 4:10 tempo eller 4:20. detta funkar inte på de GPS baserade. De svajjar alldeles för mycket.

  SvaraRadera
 10. Jaha...jag hade spontant gissat att de var bättre. Aktuell fart känns rätt angeläget men jag antar att poden inte kan vara helt stabil heller. Men det går väl inte att förvänta sig rymdelektronik för 2500...

  SvaraRadera