fredag 28 augusti 2009

Pacemaker

Funderade igår på om man skulle hänga på 4.00-farthållaren i Stockholm men slog det snabbt ur hågen. Av två anledningar.

1. Varje gång jag ser en friidrottsgala där de använder harar blir jag lika irriterad. Löpningen är en sport där individ står mot individ och den med bästa dagsformen vinner. Varför ska man ha harar för att hålla tempot uppe? Ska inte Bekele och de andra vara så proffsiga så att de kan springa sitt eget lopp? Det tycker i alla fall jag.

Om jag är principiellt är emot harar i elitloppen så bör jag väl vara emot farthållare på maran också. Förutom att farthållare i Stockholm Marathon endast erbjuds till motionärer och elitmotionärer så är det väl samma sak? Det är mitt lopp och upp till mig att disponera det efter dagsform eller pannben.

2. Vem vet att farthållaren går in på under fyra timmar? Finns det någon statistik på att de lyckas? Eller håller de "runt" fyra timmar?

2 kommentarer:

 1. Tror nog hararna som håller farten är ganska duktiga på att hålla sig på den utsatta tiden ganska exakt.
  Håller med om att de som lever på att springa borde klara sig utan harar, vafan dom borde ju själva känna vilken fart dom håller, och har dom hararna för att liksom ligga i suget efter är det ju lite som om Tour de France hade folk som låg först och tog vind och de andra låg på rulle efter :-) (Kanske inte riktigt samma men ändå)
  Jag tror nog inte jag heller skulle klara att följa en sån där löpare, har ju iofs alltid svårt att springa med någon eftersom dagsformen varierar så brukar ju även farten göra det. Jag tycker det är ganska svårt att innan bestämma att nu skall jag hålla 4:30 tempo idag, det märks först när jag tagit ett antal steg vad kroppen känner för att hålla för fart just idag :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är en rätt ok jämförelse faktiskt. Om man sedan lägger till att dessa cyklister skulle kliva av efter två tredjedelar så hör i alla fall jag hur sjukt det låter. Att taktisera och ligga bakom en annan löpare för att slippa vinden etc tycker jag är helt ok. Den löparen gör ju sitt bästa för att få vinna loppet.

  Det är samma med mig, dagsformen får ofta styra och det tar någon kilometer innan jag känner vilken fart jag har i kroppen.

  SvaraRadera