onsdag 16 september 2009

Intervallträsket

När jag börjar surfa runt om intervallträning så inser jag att jag inte har en aning om hur man ska göra. Jag har inte gjort så stor affär av det tidigare. Springa en kortare sträcka snabbare än vanligt distanstempo och så upprepa ett tiotal gånger så fort man hämtat sig någorlunda efter den senaste rundan.

Tills jag började läsa bloggar och surfa runt lite om fenomenet. Jag hr en magisterexamen, men i fel ämne... Shit vad man kan snurra till det.

tröskelintervaller, VO2 max, ståvila, tusingar, kortintervaller, snabbhetsträning/ uthållighetsträning, mjölksyretröskel, pulszoner.............................asdölkfjjarkjljöararj

Jag läste i någon artikel att det finns tre sätt att förbättra sig som löpare. Springa oftare, springa längre eller springa fortare. Det rekommenderades också att man bara gör en av ovanstående under sama tidsperiod. I och med att mitt främsta mål just nu är att få upp distansen så är det kanske det jag uteslutande ska ägna mig åt. Det skulle innebära att jag tar hastighetshöjande träning som intervaller lite senare. Men inte ens då kommer jag nog göra det så komplicerat...

3 kommentarer:

 1. Jag anser att man inte behöver göra det mer komplicerat än nödvändigt. Tusingar i bra fart med "gå-vila" funkar bra för mig så jag kör på det och struntar i allt vad trösklar och VO2max heter :)

  SvaraRadera
 2. Ja så länge det känns bra så är det nog ok. Man ska inte förringa eventuella placeboeffekter :-) Viktigast för mig är för tillfället att bygga upp kroppen för att tåla distanserna och det känns som att intervallträning ökar risken för att skada sig markant.

  SvaraRadera
 3. Läste Lorenzo Nesis artikel om intervaller på marathon.se och blev i alla fall lite klokare.

  http://www.marathon.se//news/article.cfm?NewsId=140801

  SvaraRadera