fredag 11 september 2009

Dagens pass: Intervall 8*400 meter

Idag skulle jag ju ta igen det förlorade kvalitetspasset från igår. Sedan jag kom igång med löpningen i somras så har jag mestadels satsat på att komma upp lite i distans, möjligen med några inslag av fartlek.

Det är väl en välankrad sanning att kvalitetsträning i form av intervaller och backe förbättrar din prestation även på distanspassen så min tanke är att satsa på ett kvalitetspass i veckan och då växla mellan backe och intervall.

Har förstått att många kör tusenmetersintervaller och det krävs väl lite distans för att bättra på flåset på de längre distanserna. Jag tänkte dock börja lite försiktigt med 400-metersintervaller. Jag mätte upp en sträcka med bilen i förrgår så om de är exakt på metern 400 är väl högst osäkert.

Passet blev sprunget direkt efter att frun kommit hem från jobbet, runt 16.45. Detta med anledning av att det vankades paj med lite spännande drycker till middag.

Av samma anledning blev det inte mycket tid över till upp- och nerjogg idag. Värmde upp med en 1800-meterssträcka och lite stretching och körde sedan igång. Sträckan är asfalterad med en lätt puckel i mitten som ger lite lutning åt båda hållen.

Jag hade svårt att bestämma mig vilket tempo det skulle bli. Har läst om många som gör sina tusingar på strax över fyra minuter per kilometer så målsättningen blev att i alla fall ligga under fyra på min korta distans.

Första gick lite försiktigt för att känna på fyraminuterstempot och landade på tiden 1.31 vilket motsvarar 3.48. Det kändes som att det gick att krama ur mer vilket ni också kan se i listan nedan (tempo inom parentes). Började svampa lätt i låren efter femte repetitionen men jag höll hela vägen.

1. 1.31 (3.48)
2. 1.26 (3.35)
3. 1.28 (3.40)
4. 1.27 (3.38)
5. 1.26 (3.35)
6. 1.28 (3.40)
7. 1.27 (3.38)
8. 1.24 (3.30)

Jag ska försöka läsa mig till lite bättre kunskap om intervallträning. Jag har inte så bra koll på vilken hastighet och vilket antal repetitioner som rekommenderas.

Intressant att tillägga är att jag ligger en halvminut efter herrarnas marathonsnitthastighet...när jag intervalltränar.

3 kommentarer:

  1. Den sista meningen är intressant tycker jag. Har funderat över det också. Kollade lite när herrarna sprang maran när det var friidrottsEM i Göteborg och satan (ursäkta) vad det går fort. Helt ofattbart!

    SvaraRadera
  2. Ja inte blev man ju taggad under min första mara när man blir omgalopperad av täten innan jag ens tagit mig runt första varvet. Hörde något klapprande bakom mig och så var de förbi och borta...

    SvaraRadera
  3. Blir så arg ibland när jag kollar friidrott på tv och kommentatorerna sitter och säger att nu går det allt sakta när dom springer varvet på runt minuten på långdistans?

    SvaraRadera