söndag 27 september 2009

Dagens pass: 15 km - 1.09.59

Dags igen för långpass. Gör nog som många andra och lägger detta på helgen. Nu när hösten kommer är det ju skönt att få i alla fall ett pass i dagsljus.

Under mina vilodagar har jag haft lite småhugg i vänster skinka. Ja knappast i själva skinkan då den antagligen endast består av späck, men i någon illvillig muskel. Dessutom har hälsenan i samma ben ömmat lite. Tanken var att gå ut som vanligt men vända tidigare om någon av dessa krämpor tilltog.

Det har varit en blåsig dag härute och de första fem kilometrarna bjöd på rätt kraftig motvind. Med en lugn öppningskilometer så avverkades de trots vinden på 4.59, 4.43, 4.30, 4.32 och 4.40 vilket jag var mycket förvånad över. Jag kände mig pigg i benen och då jag blivit rejält varm började jag ångra att jag tagit fleecetröja istället för vindjacka. Det var trots allt inte kallt ute, bara blåsigt.

Efter första fem så byter sträckan riktning och går mot nordväst. Dessutom i en bebyggd svacka, vilket innebar att jag slapp vinden under i stort sett fem kilometer.

Sista fem fick jag alltså medvind och jag kände mig inte särskilt trött i benen. Det visade sig också på kilometertiderna inte gick över 4.44.

Under dessa kilometrar kom jag också på vad problemen i vänster ben kommer sig av. Vägen jag springer på är av den smalare sorten vilket innebär att den lutar rätt kraftigt från mitten och utåt för att ge en bra vattenavrinning. Eftersom jag springer på vänster sida så hamnar vänster ben alltid ute mot kanten av vägen vilket gör att jag "trampar igenom", varje steg. Jag får försöka ta bilen och hitta lite andra rundor.

På det hela taget ett kanonpass som lovar gott. Jag tror att jag idag definitivt gjort en halvmara på under 1.39.

Kilometertiderna 4.59, 4.43, 4.30, 4.32, 4.40, 4.33, 4.44, 4.37
4.35, 4.48, 4.43, 4.38, 4.35, 4.44, 4.40 ger en snittid på 4.40/km.

Det var lite kul när jag la in passet på jogg.se. Månadssammanställningarna för augusti och september stannade på exakt samma summa...Sedan kom jag på att det bara är den 27:e idag och att det finns utrymme för ett pass till i setember. Puh... ;-) Nästa statistiska fallgrop var att de lika långa sträckorna tagit drygt sex minuter längre tid att springa i september. Va fan. Men i augusti sprang jag 12 pass varav fem var en mil eller längre. Under september har sträckan tillryggalagts under 10 pass, varav även här fem var över en mil långa. Längre pass ger längre tid tydligen. Det får jag ta och ändra på :-)

1 kommentar:

  1. EFtersom jag har samma "problem" med smala vägar som lutar kraftig brukar jag ibland skita i reglerna om vilken sida man skall löpa på eller löpa ute i grussträngen som brukar vara helt i våg..
    Och inte nog med det, min kropp är av det felaktiga slaget så mitt högerben är kortare än mitt vänsterben vilket medför att jag turligt nog redan har en inbyggd kompensation :-) Räcker dock inte alltid till därför byter jag sida ibland..

    SvaraRadera