torsdag 18 mars 2010

De stora hoten - del 2

Under min första bloggmånad så påbörjade jag en serie inlägg om vad som står i vägen för en marathontid under fyra timmar. Det blev bara ett inlägg, om blåsor, så jag tänkte ta vid nu, ett halvår senare.

Det har gnällts ordentligt över vinterkylan de senaste månaderna. Jag har stått längst fram i ledet av gnällspikar eftersom jag inte gillar att springa på halt underlag. I andra änden av barmark och vårsol finns dock min andra stora antagonist - sommarhettan.

Jag mår fysiskt dåligt av att springa i för stark värme. Jag har alltid svettats floder under fysisk ansträngning och i sommarhettan så får jag ofta vätskebrist med frossa och huvudvärk som följd.

Bara att vätska upp säger ni men det är en bra bit mellan vätskestationerna och det är även en fin gräns till hur mycket man kan dricka utan magskvalp. Men eftersom det finns folk som gör Stockholm Marathon på 2.15-tider så finns det såklart möjlighet att göra det på fyra timmar, trots värmen.

Vid sidan av mer vätska måste finnas att sänka ansträngningen, dvs att springa långsammare. Men för att klå fyratimmarsgränsen så kan det inte gå hur sakta som helst.

Vad finns det mer för tips? Öve värmetålighet kanske? Hur gör man det?

Andra tips från mina läsare mottages tacksamt.

9 kommentarer:

 1. Kan inte annat än hålla med. Värme är skitjobbigt att springa i och jag vet inte annat än att dricka vid varje ställe men det tar ju tid att dricka vid varje ställe. dessutom kommer man ur tempo. Jag tror att man får bälja i sig en del innan, flera dagar för att få upp vätskan ordentligt. Jag gjorde så sist (2007) och det var över 30 grader då. Jag överlevde men missade målet med 2 ! minuter:(

  SvaraRadera
 2. Gillar heller inte för varmt, just när det ska springas marathon. En del säger man kan träna upp sin värmetålighet genom att träna väl påbylsad, tycker det låter lite tveksamt, extra dricka och att anpassa farten är nog det bästa.

  SvaraRadera
 3. Tror att det handlar om att vara redo för loppet. Dricka ordentligt veckan innan och se till att få den sömn och vil man behöver. Jag klarade målet med att gå under 4 tim. första gången när det var 30 svettiga grader.

  Starta inte för snabbt och drick ordentligt under hela loppet så fixar du det.

  SvaraRadera
 4. Det är klart att ni har rätt i att uppvätskningen före loppet är central plus att hålla en bra nivå under loppet. Det är väl mest på träning som jag gått i värmeväggen. Antagligen har jag gått ut för hårt.

  Jag måste se till att hitta en bra utgångsfart så jag har att ta av mot slutet. Det är ju som Anna skrev, att dricka tar ju också tid. Att dricka ur mugg medan jag springer är döfött, jag sätter i halsen. Det är detta dilemma som gjort att jag ändå funderar på att springa med vätskebälte.

  SvaraRadera
 5. Jag är precis tvärtom och älskar värmen! Visst kan jag tycka det är jobbigt men det handlar om att anpassa farten och kyla ner sig så mycket det går. Eftersom de ändrat datumet på St. m. i år så är jag till 90 % säker på att det INTE kommer att vara varmt. Kolla alla andra år. Den helgen som det blir nu är det i princip alltid "dåligt" väder. Så stressa inte upp dig för det för du ödslar troligtvis bara onödig energi! :-)

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag tycker att du ska se upp med att dricka alldeles för mkt innan då det kan bidra till salt&mineralbrist..lagom är bäst. Jag har själv druckit för mycket innan mina maror och varit jättekissnödig innan istället. Har du provat resorb? det rekommenderas varmt!
  Finns i hallonsmak nu också ;) http://linastraningsblogg.blogspot.com/2010/03/ar-det-bara-jag.html

  SvaraRadera
 7. Ingmarie - det där ser jag som ett löfte. 15 grader och mulet blir kanon.

  Lina - Välkommen! Ja det där är ju en poäng såklart, att inte dricka för mycket. Tror inte att jag kommer hamna där. Visst har jag hört talas om Resorb men endast i återhämtningssyfte, hur använder man det i uppladdningen?

  SvaraRadera
 8. Har missat detta inlägg tidigare... Intressant!

  jag har själv funderat mycket på värmefrågan (framförallt på sistone!) och det jag kommit fram till är att se till att få i mig ordentligt med vätska. Jag kommer antagligen att springa med vätskebälte och kommer att skriva ett inlägg om det inom kort.

  Värme är ett elände som jag oroar mig en hel del över. Den är det största hotet mot mitt 3:30-mål på maran.

  SvaraRadera
 9. Blåsor (hot 1) går att uthärda, akut vätskebrist går inte att uthärda. På det sättet är de två hoten på olika nivå men det är helt klart två saker som oroar.

  SvaraRadera