fredag 26 september 2014

Sökes: rutin och kontinuitet

Läser Staffans inlägg och kan bara förundras. Inte en vecka med mindre än 25 km löpning sedan 2008. Min första tanke är om mannen aldrig är sjuk, som fyrabarnsfar så borde det ju inträffa :-) Samlar mig sedan och väljer att fundera på mig själv istället för på andra. Det är helt klart att jag har VÄLDIGT svårt att få kontinuitet i min träning. Jag har alltid varit en periodare men känner nu att jag vill träna och komma igång ordentligt under året som ligger framför mig. Jag siktar fortfarande bara på dryga 20 kilometer per vecka men har såååå svårt att komma ut mina tre pass. Jag har för lätt att prioritera bort löpningen när jag kommit hem sent från jobbet eller har mycket att stå i under helgen. Ska jag göra under fyra timmar så kommer det att krävas kontinuitet och en jämnt ökande belastning. Avsaknaden av just detta gjorde att jag efter min förra mara (för snart 15 år sedan...) var riktigt trasig. Jag har aldrig varit någon riktig tävlingsmänniska. Jag har ställts inför en hel del val och problem under mitt liv men aldrig behövt foka totalt för att ta mig ur/igenom dem och alltid landat på fötter. Kanske är det det som har gjort att jag även ser lite för "lätt" på löpningen. Att jag, mot bättre vetande, bara ställer ut skorna. Jag har tidigare avundats Staffan, idag är han snarare en idol :-) Jag ska inte benchmarka mig efter någon annan men inlägget ovan visar att tre pass i veckan inte ska vara någon omöjlighet för en tvåbarnspappa! Igår så tog jag joggingskorna hem från jobbet. Jag har bara gjort det vid tre tillfällen tidigare och det har alltid gått riktigt dåligt. Igår var inget undantag. Det är bara knappa 7 kilometer men jag hade bly i benen och dessutom motvind. Det blev till att stanna och gå vid tre tillfällen under en distans som jag inte borde ha några som helst problem med. Det blir revansch inom en snart framtid.

1 kommentar:

  1. Hej Joel, tack för detta, roligt! Jag påstår inte att statistiken i inlägget ljuger för det gör den inte men bryter du ner den per vecka blir bilden delvis en annan i alla fall. Helt sant är att senaste gången jag sprang mindre än 100km på en månad var hösten 2008 och sant är också att jag väldigt sällan är sjuk faktiskt, barnen blir ju äldre men jag tycker när jag jämför mig med vänner och kollegor att vi varit relativt befriade från VAB-träsket i vår familj.

    Jag har ju sedan många år ett mål att springa tre gånger varje vecka såvida jag inte är sjuk eller skadad vilket alltså händer väldigt sällan. Jag misstänker att senaste gången jag INTE uppfyllde det var i slutet av januari 2012 när jag låg i feber och influensa under sex dagar. Löpningen är numera en sådan självklar del av min vardag att jag inte har några problem att nå tre pass per vecka om jag är frisk, just nu snittar jag nog närmare fyra pass skulle jag tro.

    Man ska ju aldrig jämföra sig med någon annans situation/vardag/motivation men jag använder löpningen för så mycket, som ventil och egen tid när jag är trött och seg och har låg energi - då sticker jag ut på ett lugnt pass och är oftare piggare när jag kommer hem igen. För att utmana mig och pressa mig de dagar jag har gott om energi/är i balans etc och jag har med åren blivit väldigt bra på att pussla och lyssna på vad jag behöver! Dessutom så handlar det såklart i en familj med fyra barn om prioriteringar, jag har t ex helt prioriterat bort TV'n, har inte följt en serie på flera år, vilket jag kan tycka är tråkigt men det ryms inte riktigt utan träningen är egentiden, resten av tiden går åt till jobb och familj och pyssel hemma.

    SvaraRadera